Fortnite će prestati raditi u Kini

Popularnu video igru Fortnite, sa milionima korisnici u svijetu, povući će se iz Kine u neprilike njegovih fanova u toj zemlji, čije vlasti nametnuo je stroga pravila u digitalni igre sektoru.

U samo dva tjedna, suđenje verzija ovo preživljavanje igra u Kini, koja je prilagođena posebno za ovo tržište, više neće biti na raspolaganju, objavio je svoje Američke izdavač, div Epski.

“Beta test Fortnite Kine došao je do kraja i serveri će biti zatvoreni,” kaže se u saopćenju kompanije.

“15.Novembra (…) mi ćemo isključiti servere igre i igrači se neće moći povezati, ” dodao je on.

Fortnite je jedna od najpopularnijih video igre, na svetu, sa više od 350 miliona korisnika, više od populacije u Sjedinjenim Državama.

To je participativna igra u kojoj korisnici komuniciraju online u neprijateljskoj sredini. Iako djeluju u grupi, cilj je biti posljednji preživjeli.

Slobodan je za preuzimanje, ali dobijate milijarde dolara prihoda od kupovine igrača da dodate dodatne elemente svojim likovima.

U Kini, Epic je objavio verziju specifičnu kineskom tržištu sa strogom kontrolom nad nasilnim, opscenim ili politički osjetljivim elementima.

Od ponedjeljka, ova verzija više ne prima nove igrače, kaže da kompanija, koje je među svojim dioničarima Kineski digitalni ogromni Tencent.

Iako Epic je ne detalj razloga za svoju odluku, to dolazi poslije Kina je uvela jaka propisima na nekoliko industries, posebno tehnologija firmi, u cilju ojačati svoju kontrolu nad ekonomiju.

Sektor video igara, Vrlo unosan u Kini, ali podložan i kritikama zbog zavisnosti koju proizvodi kod mladih ljudi, nije izostavljen.

U augustu, vlasti kažu da namjeravaju suzbiti tu zavisnost i ograničiti na tri sata sedmično vrijeme kad djeca mlađa od 18 godina mogu igrati online.

Da bi to kontrolirao, on je zapovjedio igračima da koriste identifikacionu karticu pri prijavljivanju.

Taj potez je bio ozbiljan udarac sposobnosti kompanija da ostvare profit u zemlji, i prouzrokovao je pad cijena njihovih dionica. Brojni Kineski igrači na internetu žale se na objavu o zatvaranju Fortnitea u svojoj zemlji.

“Nismo to očekivali,” kaže jedna mlada žena na društvenoj mreži Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera. “Plačem svim suzama svoga tijela. Igram se s dečkom i umirem od želje da vidim šta će se desiti,” dodao je on.

Drugi bio ljut zbog gubitka evoluciji od svoje likove na koje su potrošili mnogo sati od igram i tražili Epic Igre dozvoliti svoje podatke da bi prebacili na servere izvan zemlje.

Oni nose “naše srce i našu dušu,” kaže peticija koja kruži na društvenim mrežama.

Drugi izlet je zvučao u kineskom Tehnološkom svijetu za mjesec dana. Microsoft je u oktobru objavio da zatvara svoju profesionalnu društvenu mrežu LinkedIn, tvrdeći da je “teška Sredina”.

Kompjuterski div je bio jedna od nekoliko američkih kompanija koje su upravljale društvenom mrežom u Kini uprkos cenzuri. Twitter ili Facebook, na primjer, nisu dostupni na Azijskoj giganta.

A Microsoft je 2014.bio i prva strana firma koja je ponovno ušla na veliko kinesko tržište video igara sa Xbox Oneom.

14 godina ranije, Komunističke vlasti suspendirao prodaju sve konzola za navodni negativan uticaj na “mentalno zdravlje” mladih ljudi. One su još uvijek dostupne, ali ljubav.

Pokrenuta 2017.godine, Fortnite je brzo postao svjetski fenomen, uz par igara koje trenutno slijede uživo milioni gledalaca.

Njeni urednici se sve više udružuju s slavnim osobama koje se pojavljuju u igri avatara, poput američke pjevačice Ariane Grande ili brazilskog fudbalera Neymara.