Kineska vlada ohrabruje ljude da prave rezerve hrane suočene sa covid-19 izbijanjem.

Kinezi vlasti pozvao stanovništva da sakupimo hranu rezerve u lice pojave covid-19 detektovali na zemlji, to prekinuti komunikacije.

Obavijest objavljena na stranici Ministarstva Komora poziva “domaćinstva da radnju određenu količinu osnovne potrebe da se nađemo dnevnim potrebama i hitne slučajeve”.

U poruci se ne navodi razlog za taj poziv niti da li je zemlji ugrožena nestašica hrane.

Ministarstvo poziva lokalne vlasti da olakšaju poljoprivredne i prehrambene lance, prate zalihe mesa i povrća i održavaju cijene stabilnim.

Na vrhuncu covid-19 epidemije u Kini u rano 2020, zalihe lanci su prekinute za karantenu provođenje u mnogim delovima zemlje, i blokira mnoge puteve.

Blizu Pekingu Zimskim igrama u februaru, vlada želi da spreči proširenje epidemije i odveo je radikalne mjere nakon izgled sporadični epidemija u sjevernoj zemlje.

Najmanje 6 miliona ljudi je bilo zatvoreno, posebno u gradu Lanzhou, 1.700 km zapadno od Pekinga.

Čak i da je tako, broj slučajeva je vrlo nizak u odnosu na druge zemlje: 71 novi infekcija u utorak i 92 u ponedjeljak, najviše vrijednost od polovine-septembar.

Pored zdravstvenih ograničenja, Kina je ljeti doživjela udar teških poplava koje su kaznili poljoprivrednu proizvodnju i povećale cijene.