Martigues : “fixer” divlje koze na brdu

Grad Martigues je eksperimentisao sa hrani područje na visine St-Julien da pokušaj da držiš lutalica koze sa ceste i poljoprivredno zemljište.

To je tema koja se redovno pojavljuje već nekoliko godina, divlje koze štrebera. Nekoliko stotina glava, cifra od 500 je obično prihvaćen minimum, formira desetak krda Martigua do rovova. Ove “lutajuće” koze prave lokalne naslove, čak i kad ne prelaze (auto)ceste ranije, ne hrane se u uzgojenim područjima niti u masovnim grobnicama.

Nekoliko rješenja za smanjenje stoke ili samo isključivanje ljudske aktivnosti se spominju. Jedan od njih, malo kao udruženje “Les chèvres de no collines” u Châteauneuf-les-Martigues, sastoji u “popravka” životinje u daljinski prostora tako što ih je privlačnija od central autoput izmenljive ili zaplet ukusno lozu. To je rješenje koje Grad Martigues je izabrao na eksperimentalni osnovu: stvoriti hrani prostor u brdima iznad Saint-Julien-les-Martigues, ravnici sam'Escourillon ; uređaj opskrbio sa sijeno, seme i vode do komunalne usluge i Zajednički Šumski Požar Komitet (CCFF), članovi Lov Društvo uzeti svoj dio za generala nadzorom dok vinariji St-Julien pomogao sa opreme.

Eksperiment je počinio do sledećeg oktobra 15; Grad Martigues nastavlja odraz, sa razlicitim partnerima, da provede smanjenje od ove divlje koze na svojoj teritoriji.

Što se tiče šetača i šetača, ne bi trebalo da prilaze životinjama iz očiglednih sigurnosnih razloga. U svom Općinske Dekret n ° 777.2021 potpisao augusta 4, Grad navodi da je “eksperimentalni prostor postavio i odijeljenih za Zajednicu je strogo zabranjeno javno”. Na licu mjesta su znakovi koji podsjećaju na ove upute. I preciznije u Dekret: “javnost je pozvao da ne prilazite ovim polu-divljim životinjama, a ne da ih uplašim, ne pokušavaj da se hrani, ili ih maziš”. Znajući da se svaki incident koji se pronađe može prijaviti besplatnom broju “Hello Martigues” (0800150535).