Martigues: šetnja, istorija, pejzaž

Sastanak je zakazan za 9: 15 ujutro na Arnettovom parkingu, u živopisnom ribarskom selu Carro. Dobro pokriven, pa kratke previše su dobra trideset da su registrovani i posebno došao, usprkos vjetru i hladno, da učestvuju u ovo pješačenje kao niko drugi.

Pokrenuo udruženje Histoire mémoire i patrimoine provençal, ovo devet kilometara hodati trebalo je da javnost bude obaveštena o vojsci naslijeđe Côte Bleue. U Martigues procjenjeno 200 takvih strukture, većina koji su rađeni na obalu, između 1942 i 1944. Tokom tog perioda, nemačku vojsku je okupirala Provansa. Martigues, mali grad od 10.000 duše, morali trpjeti prisustvo gotovo 2,000 vojnici: “Nijemci Su se bojali sletanje od Saveznika, objašnjava Alain Croce, istoričar. Neophodno je znati da su morali braniti obalu koja je trčala od španjolske granice do Italije. Naravno, saveznici im nisu htjeli reći gdje planiraju sletjeti! “Planinari su bili u stanju diviti se različitim utvrđenjima: utvrdama, ali i Tobruku, topničkim akumulatorima, skloništima za bombe, bunkerima za bombe …”Oni su imali timove geologa koji su proučavali teren i prilagodili ih tužbi. Mi ne gradimo ovdje kao u Camargue na primjer. “dodaje Alain Croce.

Planinara počeo od Anse des Arnettes, pobjegao na more, i onda zabio u scrubland i borove šume, stići na plaži od Bonnieu. Piknik prestati je improvizovani na plato Cavalas dobiti prelepa panorama i zasluženi aperitiv! Osim vojnog aspekta, to je također cijeli ekosistem koji je trebao biti otkriven na tom kursu. Prema prirodnjaka, Martigues je jedan od najbogatijih gradova u Francuskoj u smislu raznolikosti i ima oko petnaest zaštićeni vrsta na njegovu obalu. Šetač, ako ima pokretno oko, može posebno da vidi divlje orhideje.

Udruženje Histoire mémoire i patrimoine provençal druge planove izlete kao da Saint-Andiol stopama otporne Jean Moulin, ili čak i da otkrijemo Kamp de Mille, važan spomen na naš teritorij. Sljedeći sastanak je zakazan za 11. Novembar, u župnoj dvorani krune. Od 14:30 do 18:30, udruženje će poklon mali izložba chronicling život na selu, i to od Carro, tokom Prvog Svjetskog Rata. Sve informacije se trebaju naći na Facebook stranici Asocijacije Hm2P.