Razlog zašto je Etiopija širom zemlje proglasila “vanredno stanje”.

Etiopljanina vlada je objavila “vanrednog stanja” širom zemlje, prema državnim medija, prije unaprijed u zadnjih dana Tigre pobunjenici koji tvrde hvatanju dva strateški grada na sjeveru.

“Vanredno stanje želi zaštititi civile iz zločine počinjene od terorističkih grupa TPLF u raznih krajeva zemlje,” prijavio Fana Emitovanje Korporativna, misleći da je Tigre Oslobodilački Front pobunjenici.

Za svoju ulogu, SAD upozorio pobunjenici u disidenta Etiopski Tigre regionu, ne da krenemo prema Etiopije je kapital, Addis Ababa, i pozvao razgovora.

U Tigre Oslobodilački Front (TPLF) je u posljednjih nekoliko dana tvrdio kontrolu nad dva ključna gradova oko 400 km od Addis Ababa i nije isključio ide prema glavnom gradu, gdje vlasti naredio stanovnici da se pripremite, da zaštitim svoje krajeve.

“Pusti me da bude jasno: mi se protive svaki potez TPLF prema Addis Ababa ili bilo kakve akcije cilju opsjedaju Etiopije je kapital,” rekao Jeffrey Feltman, NAS Posebni Izaslanik za Rog Afrike.

“Ovo je poruka koju smo podvukli u naše zakletve da lideri TPLF,” rekao je tokom govor u Sjedinjenim Državama Institut za Mir, savezna ustanova koja promoviše sukoba.

Feltman je pozvao i TPLF i vladu premijera Abija Ahmeda da sjednu i razgovaraju i potraže dogovoreni prekid vatre.

Abi je u novembru 2020.pokrenuo vojnu kampanju nakon napada na federalnu vojsku od strane TPLF-a, dominantne stranke u regionu.

Feltman razgovarao nekoliko trenutaka poslije kad je Predsjednik Joe Biden je objavio da Sjedinjenih Država će ukloniti velikih trgovinskih postavke za Etiopije zbog zabrinutosti u vezi ijudska prava.

Izaslanik SAD-a je rekao da stvari ne mogu ići “kao i obično” sa Abi vladom, ali je odbacio optužbe da su SAD podržale TPLF.

“Umesto da odgovara na naše brige i našu ponudu za podršku posredovanja sukob, mnogi u vladi lažno tvrde da Sjedinjenih Država traži zamjenu Abiy vlada sa drugom TPLF pod dominacijom režim. To jednostavno nije istina, ” kaže on.

“Vrlo dobro znamo i poštovanje, velika većina Etiopski javno mišljenje koji se protive povratak Meles stilu vlada,” rekao je, misleći da je kasno Meles Zenawi, SAD ally i bivši TPLF glavi koji je vladao Etiopije od 1991 do svoje smrti u 2012.