Sen. Cardin: ruski napad na demokratske institucije ‘poziv na buđenje’

Predsjednik Barack Obama je nametnuo sankcije, ” kao odgovor na agresivno maltretiranje američkih zvaničnika i kibernetskih operacija usmjerenih na američke izbore.”

Naglasivši da podatke krađe i otkrivanja aktivnosti nameravao da se mešam sa predsjednicki izbori proces mogao da bude samo režirao najvišim nivoima ruske vlade, Predsednik Obama je rekao da u izjavu, “naš diplomata iskusili neprihvatljiv nivo uznemiravanja u Moskvi od strane ruskih sigurnosnu službu i policija tokom prošle godine. Takve aktivnosti imaju posljedice.”

Sankcije objavio u četvrtak su usmjerene protiv devet lica i jedinke, u GRU i FSB, dva ruska obaveštajna služba, četiri pojedinac oficira GRU, i tri kompanije koje pod uslovom materijal podršku GRU je sajber operacije. Stejt Department je također zatvorio dva ruska jedinjenja, u Marylandu i Njujorku, i proglasio “persona non grata” 35 ruskih obavještajnih operativaca.

“Svi Amerikanci trebali bi biti uznemireni zbog postupaka Rusije,” napisao je predsjednik Obama u saopćenju.

Sen. Ben Cardin, d-Md., najvisi clan za Vanjske Odnose Senata, zove na Senat, ulazeci uprave, i Američki narod izvesti nalazi ozbiljno. U Izjavi senator kaže da su sankcije dobar početak , ali nedovoljno.

“Ruski napad na naše demokratske institucije je poziv na buđenje, politička Pearl Harbor, kako su drugi naglasili. Ohrabrujem svoje kolege u Senatu, ulazeci uprave i Američki narod da vidi to tako. Sada nije “vreme je da nastavimo sa našim životima,” ali da uzmem odgovarajuci “odgovor” u skladu sa tekućim prijetnja da Rusija predstavlja našu demokratiju i globalna sigurnosti interesa. Pozdravljam i podržavam nove sankcije koje je danas objavila uprava.to je dobar početak. Sankcije su i dalje će biti važan alat u Sad’ diplomatski arsenal odgovoriti na napad na nasu zemlju i našim saveznicima i interesu nacionalne sigurnosti cijelog svijeta.
“Međutim, to nije dovoljno. Izvršna vlast je postupila, ali je imperativ da zakonodavna vlast sada podigne loptu i krene naprijed. Sankcije Kongresa mogu nadopuniti i ojačati ove nove izvršne sankcije.
Zato jer Rusije je napad na nas, njihova destabilizuju i ubica ulogu u Siriji i svojih ilegalnih aneksije na Krimu i invaziju iz Ukrajine, ja i dalje verujem da Sad moramo ići dalje i zato sam uvođenje dva računa sledeći mesec prvi koji bi osnovati nezavisnu vanstranačka komisije dalje pregledati napad i ruski naporima da se mešam u našoj izbora. Drugi bill će se smjestiti naša politika na Rusiju da se uključe sveobuhvatna poboljšana sankcije u odgovor na Rusija je miješanje u naš izbora i njene tekuće agresije u Ukrajini, i Siriji. Tim zakonom će se također povećati pomoć u jačanju demokratskih institucija širom Evrope.
“Jedva čekam da čitam sve detalje od Federalni Biro za Istrage i ministarstvo Domovinske Sigurnosti, što je prije moguće, i nakon preporuke agencije za Kongresnu akciju. Takođe se radujem široj proceni ruskog napada, pre nego što Obamina administracija napusti funkciju.”
Predsednik Obama kaže da mu je administracija će uskoro pružamo izvještaj Kongresu o Rusiji je napori da se mešam u izbor, kao i podatke o maliciozne sajber aktivnost detektovan u prethodnih izbora. On je naglasio da akcije koje su najavile u četvrtak neće biti “ukupna suma” odgovora SAD na ruske “agresivne aktivnosti.”

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio je za Associated Press da Moskva žali zbog sankcija i da će razmotriti mjere odmazde.