Simulacija upozorenja cunamija organizirana sutra u 4 grada odjela

Od 2018. godine, Odjel je razvio “tsunami plan”, koji okuplja sve procedure za uzbunu. Početna tačka ove provedbe je pojava cunamija zabilježena 2004. u Indoneziji. Čak i ako Bouches-du-Rhône regionu je češće muče poplave, rizik je zaista pravi. Mediteranska fasada može biti izložena lomljenju talasa čak i ako je istorija pokazala da su cunamiji više na istočnom Mediteranu.

“U maju 2003, sjeveroistočni Alžir pogođen je zemljotresom veličine 6,8 i maksimalnim intenzitetom X (najvišeg nivoa). Talasi postigli što se tiče Balearic Ostrva i na deo francuskog obale,” kaže Pascal Roudil, šef Cenalt, cunami Upozorenje centar sa sjedištem u Parizu.”Opasnost je u tome da talasi se proširio brzo, talasi od Africki kontinent do zapadne Mediterana obale za samo 1 sat”.

Brze operativne reakcije
Cenalt je prvi igrač u tsunami upozorenju u Francuskoj. Do prije par godina, uzbuna je počela iz Pariza i lokalne su ga općine primile. Ali vreme isporuke je bilo dugo, do 20 minuta da se primi uzbuna. “Danas, općinski centara i prefekturalnog vlasti su opremljena sa automatskim mašine dobiti uzbunu u pravo vreme, i da se krećemo brže,” objašnjava Christos Sabanis, koordinator i planiranja policajac u odbranu i državne sigurnosti (SIRACEDPC).

Sutra ujutro, oglasit će se sirena za uzbunu u Marseillu, Martiguesu, Cassisu i Fos. Na manifestaciji će učestvovati i Aix-Marseille Provence Metropolis. “Vežbe neće biti transparentni za popis stanovništva, to je osoblje vježba, to je da kažem na stolu,” objašnjava Florence Leverino, šef osoblja u načelnik Bouches-du-Rhône. Ovo je obuka i stoga nema ograničenja stanovništva koji će biti u mogucnosti da nastavi svoje aktivnosti. Nema evakuacije u programu, nema skloništa, samo alarmne mreže će se oglasiti. Operacija se provodi i sa industrijalistima poput Petrina LaVere u Martigu.

Trenutno, mjesta vježbe u 4 zajednice se čuvaju u tajnosti.

U intervjuu, Florence Leverino šef osoblja u načelnik Bouches-du-Rhône.