“Stani!”Peticija pape Francisa proizvođačima oružja

Papa Francis, u posjeti na vojno groblje na dan Katolici sjećaš svoje mrtve, pozvao je pištolj kreatora da “stop,” zato što je rat “proguta djecu domovinu.”

Na Dan svih svetaca, Francis je proslavio misu na Francuskom vojnom groblju u Rimu, gdje je zakopano 1.900 francuskih i marokanskih vojnika ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Francis, koji posjećuje groblju svake godine na dan Sjećanja, položio bele ruže i prestala da se molim pred neki od grobnice i to spomenuo jednom pročitati “Nepoznat, umro za Francusku, 1944”.

“Čak ni ime. Ali u Božjem srcu su sva naša imena. To je tragedija rata,” izjavio je on na improviziranoj propovijedi.

“Ali (…) ćemo se boriti dovoljno tako da nema rata, tako da nema ekonomija zemalja koje su osnaženi ruke industrije?”reci.

“Ovi grobovi su poruka mira. Zaustavite braću i sestre, stanite. Prestani, ruke proizvođača, prestani, “rekao je, zovem te pokopan na groblju među mnogim” žrtve rata, koja guta djecu domovinu.”

Francis je napravila mnogo poziva za razoružanje i rekao je da nuklearnog oružja mora biti zabranjen, jer ni njihove posjed zbog razloga za odvracanje je “izopačena” i neobranjivo.

Kada mjesto za masovno je objavila, italijanski grupe su tvrdili da su izbori bili uvreda žrtve Marokanska vojnici, poznat kao Goumiers, koji je počinio mnoge nasumična ubistva i silovao mnogo italijanski žene na selu između Napulj i Rim kao saveznici su napredna kroz poluotoka.

Jedan takav incident je besmrtan u Vittorio de Siki je 1960 neo-realista filma “Dve Žene”, u glavnoj ulozi Sofija Loren, što mi je ispričao priču o ženu i kćer koja je silovao Marokanska vojnici južno od Rima.