Vrijeme je usporilo Nasa-u i SpaceX lansiranje da bi se nova posada dovela u svemir.

NASA-i SpaceX odgođeno je lansiranje rakete sa četiri astronauti na brodu Međunarodnoj Svemirskoj Stanici (ISS) izbjeći “velike oluje sistem,” agencija prijavio u subotu.

Astronauti su trebali poletjeti u nedjelju na letjelici “Endurance” usidrenoj do Falcon 9 rakete iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Misija je odgođena od srijede. “Posada-3 (Kako je ova misija poznata) stići će u četvrtak u svemirsku stanicu,” kaže se u saopćenju NASA-e.

Četiri članova posade će izvršiti” kratak relej sa astronauti koji su došli do stanice kao dio agencije SpaceX Posada-2 misija, ” je dodao.

Posada-3 tim će proveo šest meseci u ISS i da će sprovesti istraživanja poput biljke rastu u svemiru bez tlo ili drugi način rasta i zgradu optičkog vlakna u microgravity, koja je prema prethodnim istraživanja će biti vrhunskog kvaliteta da te proizvode na Zemlji.

Astronauti također ponašanje svemirskih šetnji da završim mijenja solarne ploče, i dobit će dva misije turizam, jedan od grupa japanac koji dolaze na brodu ruski Plavuša do kraja godine i još jedna grupa koja ce biti na brodu Prostora-X, čiji lansiranje je zakazan za februara 2022.

Posada-3 je dio sporazuma milijardera između NASA-e i SpaceXa potpisanog nakon što je svemirska agencija 2011.okončala program space shuttle. Ovo partnerstvo ima za cilj da povrati sposobnost Sjedinjenih Država da provodi ljudsko svemirsko svjetlo.