Zaključci sastanka između predsjednika Duquea i Joea Bidena

U okviru COP26 držao u Škotski grad Glasgow, Predsjednik Lvan Duque upoznao na trenutak sa svojim kolegom u Sjedinjenim Državama, Joe Biden, sa kim je pričao o izazove lice na klimatske promjene.

“Mi smo razgovarali o izgradnji bolje Svjetske strategije, što je veliki interes za mobilizaciju resursa i ulaganja u našim zemljama. Kolumbija ima veliki potencijal “to je rad koji se razvija,” izjavio je predsjednik Ivan Duque.

Pored toga, on je naglasio da je tema “finansiranja i pratnje klimatskih akcija i zaštite biodiverziteta” dotaknuta. Vidjeli smo veliki entuzijazam i iznad svega poruku velike naklonosti prema Kolumbijskom narodu,” izjavio je predsjednik.

Za njegov deo, Kolumbijca ambasador u Sjedinjenim Državama, Juan Carlos Pinzón, rekao je da je to bila “veoma važan sastanak” i “je bio odličan razgovor o tome kako napreduju pitanje infrastrukture u ovo doba klimatske promjene.”

Pored toga, Duque je tokom početnog samita COP26 objavio da će Kolumbija proglasiti 30% teritorije kao zaštićeno područje 2022.godine, osam godina prije roka.

“Budućnost raznolikosti također zavisi od toga što ćemo raditi ovdje danas,” rekao je tokom događaj posvećen šume i zemlju koristi na marginama sastanak to prethodi ključ pregovora od UN konferenciji na klimatske promjene.