Lični finansije: loša praksa koja ti ne pomaže da uštediš novac.

Zamisli da odeš u teretani i sat vremena za vježbanje, znoj i veoma umorna, onda kao nagradu za tvoj trud na putu kući odlučiš da podelim hamburger sa pića i krompir. Dakle, napravio si jedan korak naprijed i dva koraka nazad. Isto važi i za naše pare i cilj je spasiti se žrtvujemo i napori da postigne stediti nesto novca, ali na putu je pun od iskušenja, i loše odluke koje nas spriječiti postizanje naš spašavaš ciljeva. U ovom članku želimo da vam kažemo neke primjere grešaka koje pravimo kada štedimo. Kako ne uštedjeti novac.

Štedi dok si još u dugovima. Zamislite da vam spasim novac ali istovremeno imam druge finansijske dugove ili možda neki kreditne kartice. Nije dobro plaćati kamate na ove dugove dok je tvoj novac još pod madracem. Osjećaš se kao da štediš, ali zapravo plaćaš više kamate.

U ovakvim slučajevima, preporuka je da prvi otplatiti svoje dugove, da otkažemo tvoj novac, kartice, a onda pokrenuti plan štednje. Posvetiti dio svoje prihode isključivo za hitan slučaj fond i ostatak da plaćam dugove; kada su ti dugovi su završili to će biti puno lakše, i profitabilnije spasiti.

Štediš bez profitabilnosti. Skuplja novac će vam pomoći naći svoje ciljeve, ali imaj na umu da novcem mogu obezvrijediti preko puta, na primjer, ako danas $100 dovoljno za kruh, za nekoliko godina taj hleb će da košta više od 100 dolara i vaš novac neće postići.

Spasiti tržište. Ponekad, na mercar nađeš promocije u različitih proizvoda, od tipa: “Platiti 5Kg i Uzmi 6Kg”, i iako je to primamljivo i izgleda odlično spašavanje, u mnogim slučajevima ne jedu 6kg što čini se da ćeš izgubiti viška proizvod. Na kraju, povećali ste svoje troškove sticanjem više proizvoda nego što je potrebno.

Na primjer, ideal je da ako potrošite 4Kg, kupite samo to, pošto nećete izgubiti proizvod.

Članstva i poena. Nešto slično se dešava sa članstvom i promenljivim tačkama. Na primjer, u supermarketu možete naći da skupljanjem određene tačke možete otkupiti za nagradu. Iako izgleda kao “dar”, to je uobičajena greška završiti kupujem proizvode sa više ili nepotrebno samo kako da završi srećan poena, i na kraju je” dar” ne prelazi troškove i troškove kupio.

Još jedan primjer, jesi članstvo planove mesta ili aplikacije, na primjer, teretanu ponudi vrednost za mjesec dana, ali ponudi godišnji plan. Možda ima ikakvog ušteđevinu na godišnji plan, ali ako ne završiš će samo nekoliko tjedana, da ti neće biti spašavanja ništa, naprotiv, troši previše na nepotrebne stvari.

Kupi proizvode niske kvalitete. Kao što kažu “jeftin je skup” i mi smo ti nisam rekla da kupimo samo skupa marka proizvoda, ali to nije preporučljivo, da odemo u drugu krajnost gdje si traži da spasimo sa niskim kvalitetne proizvode, a na kraju završiš provesti još na popravku, poboljšanja ili promjene. Imajte to na umu posebno kada potrošnja hrane, uređaja i odjeće.